Op maandag 1 juli stappen we over op een nieuw inlogsysteem. Het kan zijn dat je problemen hebt met inloggen. Probeer het later nog een keer. Blijft het probleem zich voordoen, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Klantonderzoek

Klantonderzoek 2023


Wat vinden onze leden en bezoekers eigenlijk van onze Bibliotheken en dienstverlening? Wat zijn de tips en tops per locatie? En wat zijn de wensen? In 2023 hebben wij een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd door middel van een vragenlijst onder onze leden en bezoekers. Maar liefst 1.026 vragenlijsten zijn ingevuld. Wij zijn heel blij met dit hoge aantal, dat een hoge betrokkenheid weergeeft. Op basis van de resultaten hebben we inzicht gekregen in de waardering - met name over onze medewerkers krijgen we veel positieve reacties - en de verbeterpunten waarmee we uiteraard aan de slag gaan. Zie hier de resultaten uit het onderzoek.

Ik vind…


Wat vinden mensen eigenlijk van de Bibliotheek? Dat was natuurlijk de startvraag. Waar zijn onze leden en bezoekers blij mee, en wat kan beter? Maar liefst 68% zou de Bibliotheek van harte aanbevelen, maar 6% zou dit niet doen. Met stip op 1 staat ons personeel. Van de respondenten is 92% (zeer) tevreden over onze medewerkers en vrijwilligers. Zij worden gezien als behulpzaam, gastvrij en betrokken. Ook de vindbaarheid van de materialen wordt erg positief beoordeeld, 71% in hier (zeer) tevreden over. Opvallend is dat bij de inrichting en sfeer, deze door 72% als (zeer) tevreden beoordeeld wordt, maar dat 10% hier juist (zeer) ontevreden over is, dit is erg locatie-afhankelijk. Ook over de openingstijden en de collectie zijn de meningen verdeeld, afhankelijk van de locatie. Deze feedback per locatie nemen we mee in de plannen voor de toekomst, zo zullen op korte termijn als voorbeeld de openingstijden en collectie van Oirschot verruimd worden na de verhuizing.

Ik bezoek de Bibliotheek om…

* Een kanttekening hierbij, is dat dit onderzoek direct voorgelegd is aan onze leden, dit kan betekenen dat meer leden dan bezoekers dit onderzoek ingevuld hebben, waardoor de percentages in werkelijkheid anders kunnen liggen.

Ik wil... Wat vind je belangrijk bij een activiteit?

Ik weet…


Wat weten mensen eigenlijk van de Bibliotheek? Dat je er boeken kunt lenen weet iedereen. De laatste jaren heeft de Bibliotheek steeds meer een educatieve en maatschappelijke functie binnen de lokale samenleving gekregen. We zijn blij dat dit onderzoek uitwijst dat veel mensen weten wat wij als Bibliotheek te bieden hebben. Ook hierbij maken we graag de kanttekening dat deze resultaten gebaseerd zijn op mensen die de Bibliotheek al kennen, en dat dit geen beeld geeft van mensen die de Bibliotheek niet bezoeken.

  • 66% van de 70-plussers is bekend met het Informatiepunt Digitale Overheid.
  • 73% van de respondenten kent de cursussen en workshops rondom digitale vaardigheden.
  • 65% weet dat de Bibliotheek lezingen en boekpresentaties voor volwassenen geeft.
  • 96% van de ouders weet dat er een gratis lidmaatschap tot 18 jaar is.64% van de ouders is bekend met het gratis Boekstartkoffertje.
  • 10% weet dat je zelf iets kunt organiseren in de Bibliotheek.

Ik zou… wat zou je doen als je directeur was?


Op deze vraag hebben 786 respondenten een antwoord geformuleerd. Dit geeft ons een heel goed beeld van de wensen die onze leden en bezoekers hebben over de Bibliotheek in het algemeen, maar ook over specifieke locaties. Een kleine greep uit antwoorden die regelmatig genoemd zijn: 

“Zet in op leesbevorderingsactiviteiten voor jeugd en volwassenen.”
“Aantrekkelijke inrichting met leeshoekjes, comfortabele zitplekken en ontmoetingshoek.”
“Uitbreiding van het assortiment, ook boeken in andere talen en tijdschriften.”
“Op alle scholen een uitleenpunt en veel samenwerken met scholen voor leesbevordering.”

Lokale aanbevelingen: Tips, Tops en wensen per vestiging

* Het klantonderzoek is uitgevoerd door Cubiss.
* De visuals zijn verzorgd door Edo Illustrator.