Op maandag 1 juli stappen we over op een nieuw inlogsysteem. Het kan zijn dat je problemen hebt met inloggen. Probeer het later nog een keer. Blijft het probleem zich voordoen, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Oekraïne

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. Steeds meer Oekraïners komen naar Nederland. Wat doet de Bibliotheek? Wat kun je zelf doen om te helpen? Wat weten we eigenlijk over het land? Op deze pagina vind je een overzicht om je wegwijs te maken. 

De Bibliotheek voor iedereen


Waar je ook vandaan komt. Hoe oud je ook bent. Of je lid bent of niet. In de Bibliotheek is iedereen welkom. Om te leren, te oefenen met (digi)taal, anderen te ontmoeten, te ontspannen en natuurlijk te lezen.

De Bibliotheek is er altijd al geweest voor nieuwkomers. Ook Oekraïnse vluchtelingen zijn van harte welkom bij ons. 

Welkom Abonnement

Alle nieuwkomers in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden en Valkenswaard mogen bij Bibliotheek De Kempen 3 maanden gratis lid worden. Voor kinderen is lid worden altijd gratis.

Schrijf je in

Nederlands leren

In het DigiTaalhuis in de Bibliotheek helpen we je met het leren van de Nederlandse taal. Er zijn Taalcafés, er is Taalles of een taalmaatje. Ook zijn er speciale boeken om Nederlands te leren en kun je online oefenen.

Meer over Nederlands leren

Gratis Wi-Fi

In al onze vestigingen kan iedereen gratis gebruik maken van onze computers. Bijvoorbeeld om dingen op te zoeken of online iets in te vullen. Ook kun je in de Bibliotheek printen en kopiëren en op je eigen telefoon gratis WiFi gebruiken.

Openingstijden Bibliotheken

E-books en luisterboeken in het Oekraiëns

Unlimited learning

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Download de app (iOS)

Download de app (Android)

Yakaboo

Alle audio en e-books in de Yakaboo-applicatie zijn nu gratis voor Oekraïners. Let op: je moet je wel registreren met een Oekraiëns telefoonnummer om hier gebruik van te kunnen maken. 

Download de app (iOS)

Download de app (Android)

Oekraïens - Nederlands

Oefenen.nl

Je kunt zelf aan de slag met dit gratis online taalprogramma. Je kunt deze website in alle talen zetten. Ook in het Oekraïens. 

Naar oefenen.nl

KleurRijker

Een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Om kennis te maken met de Nederlandse taal; alleen of met een vrijwilliger / docent.

Naar KleurRijker

Visueel woorden leren

Een visueel woordenboek of praatplaat helpt je met het leren van woorden.

Naar online visueel woordenboek

Naar Praatplaat

Voor Oekraïense kinderen

JeugdBieb

Jeugdbieb heeft een hele pagina voor Oekraïnse kinderen gemaakt. E-books, luisterboeken, kleurplaten en online lessen voor Oekraïnse kinderen.

Kijk snel

Oekraïnse Kinderboeken

Op deze websites vind je gratis Oekraïnse kinderboeken.

30 gratis kinderboeken

Prentenboeken in alle talen

Oekraïense verhaaltjes

Het is de missie van Ririro om alle kinderen ter wereld gratis toegang te geven tot leuke verhaaltjes. Op deze website vind je ook 50 Oekraïense verhalen. Alle verhalen zijn gratis online te lezen of te downloaden als PDF.

Bekijk Ririro

Oekraïense sprookjes

Gratis Oekraïense sprookjes, e-boeken, audioboeken, spelletjes en educatieve inhoud voor kinderen. Gemaakt door Graafschap Bibliotheken.

Naar de lijst

Leestips volwassenen

Boekentips Jeugd

Boeken over vluchtelingen | 0-6 jaar

Boeken over vluchtelingen | 6-9 jaar

Boeken over vluchtelingen | 9-12 jaar

Wil je helpen?

Lokaal hulp bieden

NL voor elkaar is het grootste platform voor vrijwilligerswerk van Nederland. Er is een speciale pagina rondom hulp bieden aan Oekraiënse vluchtelingen. Je kunt hier zoeken op gemeente.

Naar NL voor elkaar

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Naar Refugee Help

Geld doneren

Vluchtelingen helpen

Wat doet jouw gemeente?

Achtergrondinformatie