Op maandag 1 juli stappen we over op een nieuw inlogsysteem. Het kan zijn dat je problemen hebt met inloggen. Probeer het later nog een keer. Blijft het probleem zich voordoen, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Word vrijwilliger bij de Bieb

Maak jij het verschil?

Draag jij ons een warm hart toe en wil je een steentje bijdragen? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Je kennis en talenten inzetten kan op verschillende manieren.

Je vindt ons in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden en Valkenswaard. Met onze visie ‘iedereen doet mee’ geven wij invulling aan ons bibliotheekwerk. Wij vinden dat iedereen voldoende taal- en digitale vaardigheden moet hebben om mee te kunnen doen in de maatschappij en dat iedereen de kans moet krijgen zichzelf persoonlijk te ontwikkelen op zijn of haar manier. Daar maken wij ons hard voor en zetten wij ons dagelijks voor in. Help je ons een handje mee?

Als vrijwilliger bij de Bibliotheek bieden we je graag een zinvolle vrijwilligersfunctie in een plezierige en inspirerende werkomgeving. Hierin word jij altijd begeleid door een professionele medewerker. Wij zijn blij met onze vrijwilligers, en laten dat graag blijken door hen onder andere een gratis basis bibliotheekabonnement aan te bieden. 

Help mee in de bieb

Vind je het leuk om met mensen in gesprek te zijn en zit je graag met je neus in de boeken? Dan is een handje helpen in de vestiging misschien iets voor jou. In deze rol ben je een van dé gezichten van de vestiging en draag je bij aan tevreden bezoekers. Je werkzaamheden variëren van het verwelkomen van bezoekers, het te woord staan van bezoekers tot het presenteren en opruimen van boeken en andere media. Ook kun je ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering van activiteiten. Jouw werkzaamheden en enthousiasme zorgen voor een prettige sfeer in de bibliotheek.

In alle vestigingen zijn enthousiaste vrijwilligers van harte welkom. De invulling van uren is altijd in overleg, we verwachten dat onze vrijwilligers zich minimaal één dagdeel in de week inzetten.

Meer informatie en aanmelden
Neem contact met ons op via secretariaat@bibliotheekdekempen.nl. We horen graag in welke vestiging je wil bijdragen.

Ondersteuning bij digitale vaardigheden

Vind je het leuk om mensen te ondersteunen in hun weg vinden naar de digitale wereld? In de cursus Klik & Tik leren deelnemers stap voor stap omgaan met de computer en internet. Als vrijwilliger help je de bibliotheekmedewerker met het ondersteunen van de deelnemers. Jouw werkzaamheden, enthousiasme én geduld zorgen voor een prettige sfeer en je geeft de deelnemers zelfvertrouwen om te leren werken met hun digitale apparaten. Met regelmaat worden op verzoek ook thema bijeenkomsten gegeven. Hier gaan we bijvoorbeeld dieper in op apps, e-mail en social media. 

De Klik & Tik cursus vindt plaats op verschillende locaties. Onze vrijwilligers zetten zich over het algemeen op één locatie in en zijn wekelijks op hetzelfde moment beschikbaar. In de agenda zie je de tijdstippen per locatie.

Meer informatie en aanmelden
Neem contact met ons op via secretariaat@bibliotheekdekempen.nl. We horen graag in welke vestiging/gemeente je wilt bijdragen.

Word techneut bij het DigiBiebLab

In het DigiBiebLab valt van alles te leren, doen en ontdekken. Jong en oud maken hier kennis met de mogelijkheden van de toekomst. Het DigBiebLab bevat onder andere een lasersnijder, 3D printers, robots, Little Bits, vinylsnijder en een greenscreen. Ben jij goed met de nieuwste technische snufjes? Dan is de rol van DigiBiebLab-techneut misschien wel voor jou weggelegd.

Als vrijwilliger kun je kinderen en/of volwassenen begeleiden bij het ontdekken van deze nieuwe technieken in onze workshops. Ben je liever achter de schermen actief en heb je ervaring met (een van) deze apparaten? We zijn ook op zoek naar ware techneuten die de apparaten willen bedienen en/of onderhouden.

Meer informatie en aanmelden
Herken jij jezelf in deze omschrijving, wil je meer informatie over de functie of op een andere manier bijdragen aan het DigiBiebLab? Kijk dan hier.

Word voorlezer bij de VoorleesExpress

Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Wij doen er alles aan dit bij onze jonge generatie te voorkomen. Dit doen we onder andere door ons jeugdabonnement gratis aan te bieden, gratis voor te lezen in de Bibliotheek en door het project de VoorleesExpress.

De VoorleesExpress is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 2 tot 8 jaar bij wie een taalachterstand is vastgesteld. Een vrijwilliger bezoekt gedurende twintig weken een gezin. Tijdens deze bezoeken introduceert de vrijwilliger het voorleesritueel en geeft ouders handvatten om taal- en leesplezier een vaste plek in het dagelijks gezinsleven te geven. Wil jij voorlezen in de Bibliotheek of voorleesvrijwilliger bij de VoorleesExpress worden?

Meer informatie en aanmelden
Wil jij een steentje bijdragen aan het voorkomen van laaggeletterdheid? Kijk hier voor meer informatie en aanmelden over deze vrijwilligers functie.

Ik houd erg van lezen en van boeken. Al sinds ik kan lezen kom ik in de bibliotheek. Dat is al zo’n beetje mijn hele leven. Toen ik een bordje in de bieb zag staan met de vraag naar vrijwilligers, was voor mij de stap om daarop te reageren dan ook een logische. Sinds anderhalf jaar werk ik elke donderdagmiddag drie uur in de bibliotheek. Ik help mensen als ze een boek zoeken of ik geef ze advies. Ook neem ik geleende boeken weer in en ik zet ze netjes weer terug op hun plek. Elke week is mijn werk weer anders en ik ontmoet steeds weer andere mensen. Ik ben er altijd samen met een vaste medewerker en dat is heel prettig en gezellig. We vullen elkaar goed aan. Ik voel me echt lid van het team en heb helemaal niet het idee dat ze me zien als ‘maar een vrijwilliger’.
Naast dat ik mijn vrijwilligerswerk leuk vind, vind ik het ook heel belangrijk om het te doen. Zonder vrijwilligers zouden veel bibliotheken niet kunnen bestaan. En de bieb is zoveel meer dan alleen maar boeken; hij vervult een belangrijke rol in onze maatschappij. Mensen kunnen er cursussen doen en er zijn allerlei activiteiten voor alle leeftijden. Mijn werk is dan wel geen betaalde baan, maar zó belangrijk. Ik vind het fijn dat ik mezelf op deze manier nuttig kan maken. Mijn hart ligt bij boeken en bij mensen helpen, en die combinatie vind ik in de bibliotheek

— Carola Karnebeek (53), vrijwilliger bij Bibliotheek Valkenswaard

Stage lopen in de Bieb

Je kunt ook een maatschappelijke stage lopen in de Bibliotheek.

“Hallo! Ik ben een meisje uit de gemeente Bladel en ik ben 14 jaar en ik wilde ergens gaan werken in de zomervakantie. Ik vind de bieb heel leuk en ik las op de website dat ze vrijwilligers nodig hadden. Ik heb dus in de zomervakantie vrijwilligers werk gedaan bij de bieb.

Ik vond het super leuk. Ik vond het vooral leuk om mee te helpen met de activiteiten zoals de Little Bits of de Klik & Tik. Ik heb er best veel van geleerd en ik weet nu beter hoe de bieb in elkaar zit. Ik mocht ook bibliotheekwerk doen: dat houdt in dat ik boeken mocht innemen door ze te scannen op de computer, reserveringen klaarleggen, boeken terug in de kast leggen, en boeken uit de kast halen omdat ze gereserveerd waren of naar een andere locatie moesten.

Ook vond ik het leuk dat ik op verschillende locaties mocht werken die niet te ver waren van waar ik woon. Ik heb de ene dag in Eersel geholpen, de andere in Bladel; ik hielp mee met een workshop in Bergeijk en deed dan weer bibliotheekwerk in Reusel.

Wat ook grappig is, is dat ik nu de bieb onderhand op mijn duimpje ken. Ook mocht ik meedenken hoe we jongeren naar de bieb kunnen krijgen, en ik heb mijn ideeën besproken met de marketing/social media medewerker. De mensen voor wie ik heb gewerkt waren blij met mijn hulp. Ze zeiden dat ik als ik dat wilde gewoon een keer kon mailen om te vragen of ik weer kan komen helpen. Dus misschien kom ik wel weer een keertje helpen!”
A.