Half miljoen euro voor innovatieproject bibliotheek uit Regio Deal Brainport Eindhoven
Een half miljoen euro is toegekend aan een gezamenlijk innovatieproject van negen samenwerkende bibliotheken in de Brainportregio en Cubiss. De Bibliotheek is een ontwikkelplek van en voor iedereen. Iedereen kan er terecht voor kennis, informatie en ondersteuning. Met “de Bibliotheek van de toekomst” wordt geïnvesteerd in een bibliotheek die nóg laagdrempeliger voor iedereen toegankelijk is. Zo draagt de bibliotheek bij aan het vergroten van de ‘Brede welvaart’ in de regio en stimuleert ze ‘Een leven lang leren’.
Regio Deal Brainport Eindhoven
De Regio Deal Brainport Eindhoven is een eenmalige financiële impuls die door het kabinet beschikbaar is gesteld om de economische kracht van de Brainportregio te versterken. Hiermee worden voorzieningen geoptimaliseerd, talent aangetrokken en behouden alsook maatschappelijke innovaties zoals dit bibliotheekinitiatief ondersteund.
Samenwerkingsverband
De financiële bijdrage is toegekend aan een samenwerkingsverband van de Bibliotheek Eindhoven, BiblioPlus (Boxmeer + omgeving), Cultuurspoor Best, Bibliotheek de Kempen, Bibliotheek Veldhoven, Bibliotheek Helmond Peel, Bibliotheek Dommeldal, Bibliotheek De Lage Beemden, Bibliocenter (Weert + omgeving) en Cubiss. Door samenwerking is het bereik en de impact groter.
Band met inwoner verstevigen
In augustus startte het project ‘de Bibliotheek van de toekomst’. Het project loopt tot augustus 2023. Het richt zich op het aangaan van een duurzame verbinding met de inwoners van de Brainportregio. Doel: De bieb nóg toegankelijker maken, en gebruikers nog meer binden en boeien door beter inspelen op de informatiebehoefte van de inwoners. Met innovaties als een platform voor kennisdeling, een pasloze bibliotheek of digitaal boekadvies maar ook met een modern systeem om de gebruiker meer op maat relevante informatie te bieden. De kennisuitwisseling zou bovendien niet alleen vanuit de bibliotheek en haar netwerk naar de gebruikers moeten zijn maar ook tussen gebruikers onderling. Zo ontstaan communities, groepen mensen met iets dat hen gezamenlijk bindt.
Albert Kivits (directeur/bestuurder de Bibliotheek Eindhoven): “Met ’de bibliotheek van de toekomst’ bouwen we aan een inclusieve maatschappij en een samenleving waarin iedereen actief mee kan doen, zichzelf kan ontwikkelen en de bibliotheek voor iedereen laagdrempelig toegankelijk is. Zo vergroten we zelf- en samenredzaamheid.”
Imke de Korte (projectleider ‘de Bibliotheek van de Toekomst’): “De behoeften van (toekomstige) gebruikers staan centraal. Na uitvoerig onderzoek samen met de doelgroep worden er concepten uitgewerkt. In de test- en realisatiefase worden deze uitwerkingen getest samen met de (toekomstige) gebruikers in de vorm van prototypes. Zo weten we zeker dat we iets ontwikkelen waar mensen ook écht enthousiast over zijn en willen gaan gebruiken.”