De Bibliotheek actief én creatief in coronatijd
Wat een bijzonder jaar was 2020, ook voor ons. Wist je bijvoorbeeld dat we met onze 3D-printers spatmaskers voor de lokale zorg hebben geprint? Of dat er maar liefst 3.000 verrassingstasjes opgehaald zijn in de eerste lockdown? In ons jaarverslag ontdek je alle verhalen van jouw Bibliotheek. Alle mooie resultaten waren niet mogelijk geweest zonder de enorme inzet van onze medewerkers, vrijwilligers en natuurlijk onze leden en bezoekers. Bedankt voor jouw ❤ voor onze bieb!
We blikken terug op een bijzonder jaar...
Iedereen kan (blijven) meedoen. Vanuit deze missie en belofte ondersteunen we de persoonlijke ontwikkeling van iedereen, door (online) activiteiten en inzet van de collectie. Dit met speciale aandacht voor kwetsbare groepen die moeite hebben met taal en digitale vaardigheden.
In maart 2020 werden we, net zoals de hele wereld, geconfronteerd met de coronacrisis en alle beperkingen die dat met zich meebracht. Hoe zag het jaar er voor de bieb eruit? We vertellen het je graag.
Half maart was de eerste keer dat we onze deuren moest sluiten. De maatschappij lag stil, maar onze maatschappelijke rol stopt nooit. We introduceerden direct onze Tips voor Thuis-pagina's. Een groot succes, de pagina’s voor jeugd zijn ruim 12.000 keer bezocht. Ook gaven we uitleg rondom het coronavirus voor kinderen en laaggeletterden en ondersteunden we scholen, voorschoolse instellingen en zorginstellingen met digitale lees- en leertips. Ook onze 3D-printers draaiden op volle toeren, we hebben 465 spatmaskers geprint voor lokale zorginstellingen om het tekort aan beschermingsmaterialen aan te vullen.
Toen in april duidelijk werd dat de corona crisis niet zomaar over zou waaien, introduceerden we onze verrassingstasjes-actie. Wat waren ons leden blij en dankbaar. En wat waren wij blij met de heerlijke chocolaatjes en mooie bloemen die we van onze trouwe leden ontvingen voor onze inzet! In een maand tijd zijn bijna 3.000 tasjes opgehaald.
Ook voor niet-leden zorgen we in deze gespannen periode voor ontspanning en ontplooiing met de ThuisBieb-app met 100 gratis e-books, de VakantieBieb en tientallen gratis online cursussen. Kinderen konden aan de slag met vanuit het DigiBiebLab van de Bibliotheek ontwikkelde online tutorials op het gebied van 21-eeuwse vaardigheden.
Van mei tot begin november mochten we de deuren weer openen. Vol enthousiasme gingen we, rekening houdend met alle maatregelen en na de nodige aanpassingen weer open. In kleine setting begonnen we weer met fysieke lezingen, workshops, jeugdactiviteiten en gratis cursussen en cafés voor mensen die met de computer en internet om willen leren gaan en met de Nederlandse taal aan de slag willen.
In juli organiseerden we onze eerste online workshop. En dat ging goed! Toen we begin november de deuren opnieuw moest sluiten, is ons online aanbod staag gegroeid, en het groeit nog steeds. Er zijn tal van online lezingen, workshops en spreekuren, waar ook niet-leden aan deel kunnen nemen. Zo ondersteunden we rondom de donorwet en belastingaangifte en introduceerden we DigiHulp. Hier kan iedereen met vragen over digitale zaken terecht voor gratis hulp en ondersteuning, want niet voor iedereen is het gemakkelijk, deze periode waarin opeens alles online gedaan moet worden.
Half december moesten we onze deuren wederom sluiten. We hopen op korte termijn al onze bezoekers en leden weer fysiek te mogen ontvangen. Tot die tijd zijn onze leden van harte welkom bij de AfhaalBieb en kunnen ze aan de slag met ruim 100 online cursussen. Het aantal digitale lezingen, workshops en spreekuren blijft groeien. Tal van thema’s komen aan bod, zoals duurzaamheid, opvoeden en gezondheid. Ook nodigen we alle inwoners van harte uit om online je kennis of passie te delen middels het concept KennisMakers en bieden we lokale auteurs een digitaal podium met onder andere een reeks online voorleesactiviteiten.